Lange tijd was er geen toernooi voor de jeugd onder de 15 jaar. Om de jeugd in deze leeftijdscategorie toch een mogelijkheid te bieden om op een toernooi te spelen, is in 2008 de Stiennen FlierCup ontstaan. Herjan Reuten en Herman Rodenburg hebben in dat jaar voor het eerst dit toernooi georganiseerd. De locatie was het buitenbad van zwembad de Stiennen Flier in Joure. Het toernooi is oorspronkelijk ontstaan als initiatief vanuit WOC WONN. Het eerste jaar namen 21 teams, verdeeld over verschillende poules, deel aan het toernooi. De reacties naar aanleiding van de eerste editie waren zeer enthousiast waardoor een vervolg niet kon uitblijven.

In het tweede jaar werd het toernooi georganiseerd onder de vlag van Waterpolo SGHA. Freek Wijning heeft toen de taken van Herjan Reuten overgnomen en was vanaf dat moment samen met Herman Rodenburg de drijvende kracht(en) achter het toernooi. De goede naam van het toernooi verspreidde zich snel en ieder jaar kwamen er meer teams.

In 2012 waren er totaal 62 teams in verschillende poules, er werd  in twee leeftijds groepen gespeeld onder de 13 (D-jeugd) en 15 (C-jeugd). Ook werd er gekeken naar (B) zwak en (A)sterk om de teams zo goed mogelijk qua sterkte in de poules te verdelen.

Met meer dan 60 deelnemende teams is het toernooi inmiddels dan ook uitgegroeid tot een van de grootste jeugdwaterpolotoernooien van Europa.

Sinds de sluiting van het buitenbad van Zwembad De Stiennen Flier in 2013, wordt het toernooi gehouden in Zwemkasteel Nienoord in Leek. Uiteraard heeft het toernooi zijn oorspronkelijke naam behouden: De Stiennen FlierCup.

In het Zwemkasteel Nienoord in Leek trof de organisatie identieke mogelijkheden aan als in Joure.  Leek heeft bovendien als voordeel dat er een aantal camping in de directe omgeving liggen zodat er mogelijkheden zijn om met tent, caravan of camper naar het toernooi te komen. Daarnaast zijn er blokhutten beschikbaar en is de catering uitgebreider dan op de oude locatie.

Op woensdag 22 oktober 2014 heeft  de organisatie van de Stiennen FlierCup (SGHA) de waarderingsprijs voor evenementen 2013 van KNZB regio Noord, ontvangen. De prijs werd uitgereikt door Yme Waterlander (voorzitter) en in ontvangst genomen door Freek Wijning en Herman Rodenburg.

WaarderingsprijsSFC

Freek Wijning en Herman Roodenburg met de waarderingsprijs

De organisatie van de Stiennen FlierCup is blij met deze prijs: “Dit geeft een positieve impuls om verder te gaan, ook zullen we kijken of we kunnen uitbreiden om meer leeftijd categorieën toe te voegen aan dit toernooi. Deze prijs is ook een waardering voor alle vrijwilligers die mede dit toernooi tot een succes maken, dus bij deze alle vrijwilligers van de Stiennen FlierCup nogmaals hartelijk dank voor jullie bijdrage aan dit geweldige toernooi!”